Sök på FolkWiki efter noter!
Skriv och tryck Enter.

V-dala Spelmanslags historia

V-Dala studentspelmanslag startades upp redan 1961 på Västmanlands-Dala nation i Uppsala.

Till en början förefaller spelmanslaget mer ha haft karaktären av en fiolensemble som även spelade folkmusik. I slutet av 60-talet övergick verksamheten till att vara mer likt dagens spelmanslag. Genom åren har många kända spelmän deltagit i våra aktiviteter, till exempel Kalle Almlöf och Sonia Sahlström har förgyllt nationen med sin musik.

Under delar av 80-talet arrangerade laget regelbundna danskvällar på V-Dala Nation som lockade mången hågad dansare. Arrangemangen tog dock ände med förskräckelse då utgifterna i slutet av 80-talet kraftigt överstigit intäkterna. Detta enligt en artikel i V-Dala nations tidning Landskapsposten, som också är den allmänt vedertagna källan gällande spelmanslagets historia. Efter ett antal års uppehåll återupptogs under 90-talet konsert- och dansverksamheten, nu känd som EPTU på V-Dala.

Spelmanslaget deltar varje år, sedan starten 2003, i Studentspelmanslags-VM som hålls under Linköpings Folkmusikfestival. V-Dala är det enda lag som vunnit tävlingen mer än en gång; 2003, 2007 och 2013.

Numera är vi runt 30 personer som träffas varje vecka och spelar tillsammans.


V-Dala vinner studentspelmanslags-VM för andra gången (2007)

--------------------------------------------------
Vi söker efter någon som vill forska lite extra i V-Dala studentspelmanslags historia! Vet du något som kan skrivas här? Minns du hur det var förr i världen? Var du där? Har du några gamla foton? Hör av dig till oss så blir vi väldigt glada!

This webpage was created by Markus Larsson at PrimoData